Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Nonchalante figuren komen niet door de studiekeuzecheck

Yannick Fritschy,
24 juni 2014 - 15:47
Als je architect wil worden, moet je je ook in soms taaie wetenschap verdiepen. Dat was de boodschap die de HvA-opleiding bouwkunde maandag uitdroeg aan de ongeveer 32 aspirant-studenten die in gebouw Leeuwenburg aanwezig waren voor de sinds dit jaar verplichte studiekeuzecheck (SKC). De SKC dient als controle om te zien of leerlingen de juiste studiekeuze hebben gemaakt.

De aspirant-bouwkundigen werden onderworpen aan een reeks opdrachten die reflecteerden wat ze bij hun studie te wachten staat. Ze moesten een wiskundetoets maken, een minicollege volgen en in groepjes een opdracht uitvoeren, om daar vervolgens een korte presentatie over te geven. Daarnaast vulden ze individueel een vragenlijst in en voerden ze een groepsgesprek met enkele docenten.

Passie
Of de leerlingen een positief of negatief advies krijgen, hangt af van de resultaten van alle onderdelen. Docent bouwkunde Willem Kok, die samen met Judith Fokkema de SKC organiseert, durft niet te zeggen hoeveel leerlingen uit deze groep groen licht zullen krijgen. ‘Ik heb in ieder geval veel plezier gezien. Dat is ook nodig bij ons vak; het moet echt je passie zijn,’ zegt hij. Een negatief advies zal volgens hem vooral gegeven worden aan degenen met een slechte mentaliteit. ‘Er zaten wel een paar nonchalante figuren tussen. Dat merk je meteen aan hun houding, of het feit dat ze te laat zijn,’ zegt Kok.

De docenten presenteren de opleiding bouwkunde bij de SKC expres niet mooier dan die is. ‘Veel leerlingen hebben een ideaalbeeld van het beroep architect. Wij willen laten zien dat je ook de achterliggende wetenschap nodig hebt,’ zegt Kok. ‘Veel leerlingen hadden dan ook moeite met het hele proces dat je bij de opdracht moet volgen en sloegen stappen over.’ Desondanks waren de aspirant-studenten volgens hem over het algemeen positief over de SKC. ‘Ze waren enthousiast en gaven gemiddeld ongeveer een acht op het feedbackformulier,’ aldus Kok.

De komende weken volgen nog enkele SKC-bijeenkomsten voor andere leerlingen. In augustus is er een tweede ronde, onder meer voor leerlingen die na de eerste ronde een andere keus maken.