Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Iedereen teleurgesteld in de onderwijsbegroting

Henk Strikkers,
17 september 2014 - 14:41
Er verandert in 2015 bijna niets in de beschikbare gelden voor het hoger onderwijs. Enkel in de marge wordt er hier en daar wat geschoven. Dat zorgt voor scheve gezichten in de hogeronderwijswereld. Een overzicht van de meningen.

Meer geld en minder regels
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) destilleert bij monde van voorzitter Karl Dittrich uit de rijksbegroting dat ‘structurele en noodzakelijk investeringen in onderzoek uitblijven.’ De VSNU heeft goede hoop dat de opbrengsten van het leenstelsel over een paar jaar die investeringen in onderwijs wel mogelijk kunnen maken, maar wil snel actie. ‘Alleen als blijkt dat de opbrengsten uit een sociaal leenstelsel worden aangewend als investering in de kwaliteit van het hoger onderwijs is deze maatregel te rechtvaardigen,’ zo stelt Dittrich. Hij roept het kabinet dan ook op snel actie te ondernemen.

De Vereniging Hogescholen vindt juist dat de hoofdtaak van de minister het verminderen van de regeldruk zou moeten zijn. Thom de Graaf, die eerder al pleitte voor minder regels, stelt dat meer ruimte noodzakelijk is ‘voor de verdere innovatie van Nederland als kenniseconomie, waarbij het onderwijs een belangrijke rol moet spelen’. De Graaf vervolgt: ‘Het hoger onderwijs zit niet te wachten op nieuwe ronden van afspraken over rendementen, maar op rust en ruimte voor kwaliteit.’

Overheidsinvesteringen
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is evenmin te spreken over wat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gisteren presenteerde. Zij vindt dat de huidige studenten de dupe zijn van de plannen van minister Bussemaker. Voorzitter Tom Hoven stelt: ‘De minister wil komend jaar de basisbeurs voor studenten afschaffen, maar investeert zelf geen euro extra in het hoger onderwijs.’ Bovendien vreest hij ervoor dat Nederland talent misloopt door de invoering van het leenstelsel. ‘Studenten die wel gaan studeren zullen niets terugzien van het geld dat op hen bezuinigd wordt,’ schrijft de LSVb-voorman.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) sluit zich hierbij aan. Voorzitter Falco Carelsz verwacht dat naast de student ook de overheid investeert in hoger onderwijs. ‘Momenteel is alleen duidelijk dat studenten meer moeten betalen, maar eerst moet helder zijn wat ze hier precies voor terug krijgen en niet andersom,’ laat Carelsz weten.