Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA scoort opnieuw slecht in Keuzegids HBO

Clara van de Wiel,
8 oktober 2013 - 17:22
Opnieuw doet de Hogeschool van Amsterdam slechte zaken in de jaarlijkse Keuzegids HBO die vandaag is verschenen. In de ranglijst van grote hogescholen zakt de HvA dit jaar naar de een na laatste positie. Vooral wat betreft faciliteiten scoort de hogeschool bij vrijwel alle opleidingen onder de maat.

Waar de HvA vorig jaar in de ranglijst voor grote hbo-instellingen nog 54 punten behaalde, zakt ze dit jaar naar 53,5. Daarmee laat ze dit jaar nog slechts één hogeschool onder zich. De Hogeschool Leiden is juist licht gestegen, net als de Hogeschool Utrecht. Van de Randstedelijke hogescholen scoort de Haagse Hogeschool dit jaar net als vorig jaar het beste met 58 punten.

Als beste grote hbo-instelling kwam dit jaar de Hogeschool Zeeland in Vlissingen uit de bus. Hoewel die instelling met vierentwintig bachelors onder de grote hogescholen valt, wordt ze geprezen om haar kleinschalig onderwijs, met een sterke binding tussen docenten en studenten. Ook de studiefaciliteiten in Zeeland worden door studenten goed beoordeeld. Hekkensluiter is traditioneel Inholland, die dit jaar echter met 53 punten slechts een half punt onder de HvA eindigt. De instelling krijgt in de inleiding van de gids zelfs een klein complimentje: ze scoort dit jaar hoger dan gebruikelijk omdat een aantal kleine opleidingen weer goed op niveau zitten.

In de Keuzegids worden hogescholen vergeleken op basis van statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen uit de accreditatie en het oordeel van studenten, zoals gepeild in de Nationale Studentenenquête (NSE). De gids, die wordt opgesteld door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), is bedoeld als hulpmiddel voor scholieren bij het vinden van een studie, maar geldt inmiddels ook als graadmeter voor de kwaliteit van de hogescholen.

Pabo
De gids benadrukt dat het algehele oordeel over een hogeschool niet betekent dat alle opleidingen er onder de maat zijn. Toch blijkt de HvA op veel afzonderlijke opleidingen ook onder de maat te scoren. Dieptepunten zijn bedrijfseconomie, Financial Services Management en bedrijfskunde met respectievelijk een 4,2, 4,2 en een 4,0. En ook de pabo aan de HvA krijgt er in de keuzegids van langs. ‘De samenhang in het programma is ver te zoeken, het onderwijs stimuleert niet en de toetsing sluit er geenszins op aan,’ aldus het oordeel van de studenten volgens de gids. Ook zou het aan de Amsterdamse pabo ‘klachten regenen’ over studievoortganginformatie, roosterwijzigingen en de omgang met klachten.

Opleidingsmanager bij de pabo Johan Jelsma noemt de resultaten zuur. Helemaal als een verrassing kwam de beoordeling in de keuzegids voor hem desondanks niet. 'Dit is grotendeels gebaseerd op de NSE, waarvan we resultaten al vóór de zomer kende.' Naar aanleiding daarvan voerde Jelsma deze zomer al gesprekken met studenten over mogelijke verbeterpunten. 'Bovendien hebben we zowel onze curriculum als de onderwijslogistiek vorig jaar vernieuwd. Volgend jaar verwacht ik daarom zeker een beter resultaat.' De opleiding neemt de kritiek van de studenten desondanks ter harte. Ook worden er op dit moment enquêtes afgenomen onder pabostudenten om eventuele kritiekpunten snel te kunnen signaleren.

HvA
Ook aan de HvA zijn volgens de gids enkele positieve uitzonderingen. Complimenten krijgt de opleiding oefentherapie, die naast aan de HvA ook bij HU wordt aangeboden. De mooie slagingscijfers en het goede docententeam op de Amsterdamse opleiding worden geprezen. Goede docenten zitten er ook bij de opleiding civiele techniek, maar hier blijken de faciliteiten zoals zo vaak aan de HvA wel een probleem. De HvA-opleiding maritiem officier staat landelijk bovenaan. En in de ranglijst van sociaal juridische dienstverlening neemt de HvA een tweede positie in.

Vorig jaar sprong ook de opleiding toegepaste psychologie met 76 punten eruit. Dit jaar zakt die studie echter weg naar een magere 56 punten. Volgens de gids ligt dat nadrukkelijk niet aan het onderwijs, waarvan de inhoud en docenten worden geprezen. De eindscore wordt echter fiks gedrukt door de door studenten als beroerd beoordeelde faciliteiten. Vooral de bibliotheek en de ict-faciliteiten zijn volgens hen onder de maat.

In een persbericht van de HvA zegt rector Huib de Jong de op de Nederlandse Studenten Enquête gebaseerde ranglijst serieus te nemen. Volgens De Jong zijn studenten over de inhoud van hun opleiding ‘behoorlijk tevreden’, maar is dat vat betreft informatievoorziening over roosters en cijfers heel anders. ‘Dat is al langer bekend en toch zijn we er tot dusverre nog niet in geslaagd om de tevredenheid daarover te verbeteren. Daarom gaan we onze inspanningen op dit gebied nu intensiveren en versnellen. Dat is een van de allerhoogste prioriteiten voor de komende tijd.’