Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Actiegroepen laken Kaderbrief 2016

Joris Janssen,
24 juli 2015 - 16:32
De Concept Kaderbrief 2016 heeft flinke kritiek losgemaakt bij studenten en medewerkers die streven naar hervormingen binnen de UvA. In de Kaderbrief licht het CvB de uitgezette financiële koers toe voor de komende jaren. Een ‘lippendienst aan transparantie en democratie’, zo luidt het oordeel in een schriftelijke reactie, ondertekend door de organisaties Humanities Rally, De Nieuwe Universiteit, Rethink UvA en University of Colour.

Het uitgeven van een Kaderbrief is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het CvB verstrekt hiermee informatie over de begroting van het volgende boekjaar en geeft een prognose voor de jaren daarna. Na openbaarmaking van de Kaderbrief op 10 juli kregen studenten en medewerkers twee weken waarin ze met tips, vragen en aanbevelingen mochten komen.

Bezuinigingen
In hun reactie stellen de studenten en medewerkers dat de protesten voor hervormingen eerder dit jaar weinig hebben uitgehaald. Onderwijs en onderzoek blijven door bezuinigingen onder druk staan, zo stellen ze. Daarnaast blijft het beleid volgens hen sterk gericht op rendement in plaats van op kwaliteit. Ook het moment en de manier waarop de conceptnota naar buiten is gebracht, krijgt kritiek. Doordat het zomervakantie is en de nota niet per e-mail is verstuurd, komt  van ware inspraak waarschijnlijk weinig terecht, menen de actiegroepen.

Groot pijnpunt voor de ondertekenaars is bovendien de vorig jaar reeds aangekondigde bezuiniging op de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Deze komt neer op 8,1 miljoen tot 2019 en zou het gevolg zijn van een ongewijzigd allocatiemodel – de leidraad bij de verdeling van Rijksmiddelen over de faculteiten.

Gebrek aan transparantie
Ook de ‘megalomane’ vastgoedprojecten van de UvA blijven een doorn in het oog van de studenten- en medewerkersgroepen. Het in stand houden van de solvabiliteit van de universiteit vereist, door de uitgaven die met het bouwen gepaard gaan, een verhoging van de huur die de faculteiten voor hun onderkomen betalen, zo stelt de UvA. Het CvB gedraagt zich volgens de ondertekenaars van de reactie als een huisjesmelker: geld bestemd voor onderwijs en onderzoek zou verdwijnen van de faculteiten naar het centrale niveau.

Tot slot stippen de groepen tal van onduidelijkheden aan die de Concept Kaderbrief huns inziens bevat. Ze vinden dat van de transparantie die het document zou moeten bieden weinig terechtkomt. Zo zou een berekening van de benodigde bezuiniging op de FGw op basis van de gegeven sleutel niet op 8,1 miljoen uitkomen. En waar de nota spreekt over een duurder uitvallende Binnenstadscampus, blijft de mate waarin dat het geval is een raadsel. Ook de precieze aard van gedane voorinvesteringen in aanloop naar het vrijkomen van gelden uit de afschaffing van de basisbeurs blijft in nevelen gehuld.

Vervolgtraject
Deze en andere reacties zullen een bijlage vormen bij de Kaderbrief die eerst in een overleg tussen het CvB en decanen wordt besproken. Daarna moeten de centrale studentenraad en centrale ondernemingsraad het geheel goedkeuren. Eind september moeten de faculteiten en diensten dan op basis van de vastgestelde Kaderbrief een begrotingsprognose voor 2016 aanleveren met daarbij een meerjarenraming tot en met 2019.

Zie hier (pdf) voor de integrale reactie van de gezamenlijke actiegroepen.