Gemeente Amstelveen gaat Uilenstede toch uitbreiden

16 uur geleden

De gemeente Amstelveen zet de bouw van 2500 studentenwoningen op Uilenstede gewoon door, ondanks verzet van het kabinet, zo laat de gemeente op haar website weten. Minister Cora van Nieuwenhuizen stak onlangs een stokje voor de bouw van de woningen. Ze beriep zich daarbij op mogelijk gezondheidsschade voor studenten, omdat de nieuwe woningen onder de aanvliegroute van Schiphol liggen en er dus geluidsoverlast kan ontstaan. Uit een onderzoek van de GGD Amsterdam blijkt echter dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat studenten ernstige en blijvende gezondheidsschade oplopen als gevolg van vliegtuiggeluid boven Uilenstede.

Mentale druk op jongeren gevaarlijk hoog

18 uur geleden

De mentale druk op jongeren en jongvolwassenen neemt zo toe dat hun gezondheid onder druk komt te staan, bericht de Volkskrant vandaag, die zich baseert op een rapport van het RIVM. Het gaat dan om prestatiedruk, studiedruk, drukke baantjes in de 24-uurs economie, zichtbaar willen zijn op sociale media en druk bij migratiejongeren die zich in Nederland steeds minder thuis zouden voelen. Het RIVM baseert zich overigens niet op kwantitatieve gegevens, maar heeft veel met jongeren gepraat. ‘Overal waar wij komen merken we dat dit issue heel herkenbaar is. Iedereen kent voorbeelden,’ zeggen de onderzoekers van het instituut.

NWO-beurzen voor drie FGw-promovendi

18 uur geleden

Patricia Lulof, Antonia Weiss en Dean McHugh hebben zo’n 170.000 euro per persoon ontvangen om de komende vier jaar een promotieonderzoek te doen. Ze gaan onderzoek doen naar de akoestiek van een oud-Griekse tempel, naar gender en stedelijk groen in de 18e eeuw en naar mechanistisch redeneren. De beurzen komen uit het programma Duurzame Geesteswetenschappen van de NWO en het Regieorgaan Geesteswetenschappen.

UvA-studenten in bestuur jongerenorganisatie Dwars

20 uur geleden

UvA’ers Adine Teillers (21, psychologie) en Myrte van der Zwet (19, politicologie) zijn dit weekend verkozen in het bestuur van Dwars, de politieke jongerenorganisatie van GroenLinks. Teillers heeft als portefeuille campagne & leden gekregen in het achtkoppige bestuur, Van der Zwet gaat aan de slag met campagne & communicatie. Beide studenten zijn voor een jaar verkozen.

AMA met UvA-hoogleraar machine learning Max Welling

eergisteren - 15:32

Altijd al willen weten wat de toekomst van de zelfrijdende auto is en of er zoiets als ethisch verantwoorde kunstmatige intelligentie bestaat? UvA-hoogleraar machine learning Max Welling beantwoordt vandaag al je vragen tijdens een Ask Me Anything (AMA) op Reddit.

Wij zoeken een leerling-redacteur

eergisteren - 15:08

Ben je bijna klaar met je studie of ben je net afgestudeerd en wil jij je verder ontwikkelen als journalist? Dan hebben wij vanaf augustus of september een plek voor je. Meer weten of solliciteren? Klik hier.

Religiewetenschappers organiseren wandeling langs heilige plekken in de stad

eergisteren - 11:59

Religiewetenschappers van de UvA en de VU organiseren komend weekend een Heilige Plekkenwandeling in het kader van het WeMakeTheCity-festival. Dit weekend kun je zaterdag en zondag onder begeleiding van de UvA’ers en VU’ers lopen langs onder meer de Oude Kerk, de tempel op de Zeedijk, het Wertheim en Mahatma Gandhi-plantsoen en ’t Yland. De wandeling duurt van 14.45 uur tot 18.00 uur en begint bij de Bloemkapel. Meer informatie en ticketverkoop hier.

LSVb: Universiteiten falen bij aanbieden schakeltrajecten hbo’ers

eergisteren - 09:57

Uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) onder achthonderd masteropleidingen in Nederland blijkt dat ongeveer een op de acht universitaire masters geen schakelprogramma voor hbo-alumni aanbiedt. De UvA zou een van de universiteiten zijn die weinig schakeltrajecten voor hbo-gediplomeerden aanbiedt. Volgens de UvA komt dat door een beperkt animo en het voortbouwen op specialistische kennis in sommige masters, tekent Trouw op. ‘Het is pijnlijk om te zien dat universiteiten hun plicht om studenten te helpen soms omzeilen. We vragen de Inspectie van het Onderwijs om hier onderzoek naar te doen en de wet te handhaven,’ zegt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Deze onderzoekers krijgen de Spinoza- en Stevinpremies

15 juni 2018 - 13:12

Vandaag maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek de winnaars van de Spinoza- en Stevinpremies bekend: de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Spinozapremies gaan naar onderzoekers Anna Akhmanova (cellulaire dynamica), Carsten de Dreu (sociale en organisatiepscyhologie), Marileen Dogterom (bionanoscience) en John van der Oost (microbiologie). De Stevinpremies gaan naar Beatrice de Graaf (internationale en politieke geschiedenis) en Marion Koopmans (virologie). De zes wetenschappers krijgen elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijke activiteiten en onderzoek.