Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Adviescommissie Nationaal Groeifonds dreigt met opstappen

20 uur geleden

Het kabinet heeft de pauzeknop van het Nationaal Groeifonds ingedrukt. De leden van de adviescommissie beraden zich nu op hun positie en eisen helderheid, zegt voorzitter Rianne Letschert in NRC. Met 20 miljard euro voor innovatie en onderwijs zou het Nationaal Groeifonds, opgericht in 2020, de Nederlandse economie moeten versterken. Maar de politieke steun voor het fonds lijkt afgebrokkeld: vorige week heeft demissionair minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken (VVD) de vierde subsidieronde uitgesteld, toen de Tweede Kamer weigerde om zich voor het fonds uit te spreken. Al eerder haalden partijen er geld uit voor andere doeleinden, zoals lagere brandstofprijzen. Letschert, in het dagelijks leven collegevoorzitter van Maastricht University, schat de kans ‘heel erg klein’ dat het fonds überhaupt weer opgestart gaat worden. Daarom beraden de leden zich op hun positie. (HOP)

AUC-docenten eisen uitblijven van politie-inzet bij demonstraties

eergisteren - 15:41

In een brief aan AUC-decaan Martin van Hees eisen 21 docenten van de faculteit dat er geen politie meer wordt ingezet bij de huidige Palestinaprotesten aan de AUC. Maandag en dinsdag blokkeerden studenten de ingang van het universiteitsgebouw. Examens en colleges konden op die dagen niet doorgaan en meerdere studenten werden gearresteerd.

 

De AUC-docenten stellen dat ‘de criminalisering van protesten niet in lijn is met [hun] waarden als onderwijzers’. Daarnaast verzoeken ze de disciplinaire straffen voor zes demonstranten eerder deze maand op te heffen. Zulk ‘de-escaleren’ maakt de door de docenten voorgestelde ‘onderhandeling met de demonstranten’ volgens hen mogelijk. Zij verwachten daarnaast een plan van Van Hees om de ‘verstoorde relaties met de gemeenschap’ weer te verbeteren.

 

Ook woensdagmiddag stond er weer een groep van zo’n 30 demonstranten voor het gebouw van het AUC. Toegang werd hen door de aanwezige beveiliging ontzegd omdat zij gezichtsbedekking droegen. In het AUC-gebouw vond op uitnodiging van de decaan een gesprek plaats over de gebeurtenissen, waar de demonstranten niet aan deelnamen. Zij riepen buiten het gebouw op om reactie van Van Hees en claimden maandag, dinsdag en woensdag ‘in elkaar geslagen’ te zijn bij arrestaties door de politie. De politie laat weten zich ‘zeker niet te herkennen’ in het beeld dat bij de 14 aanhoudingen over de afgelopen drie dagen zulk geweld zou zijn gebruikt. Volgens de politie werden de studenten telkens eerst driemaal gevorderd naar een andere, daarvoor aangewezen plek voor demonstratie te vertrekken voordat er aanhoudingen werden verricht. (TM)

 

 

 

Science Park gesloten op 30 april vanwege stroomafsluiting

26 maart 2024 - 14:47

Gebouw 904, de kassen en Lab42 op het Science Park zullen 30 april de deuren sluiten vanwege een stroomafsluiting. Netbeheerder Liander kan dan onderhoud uitvoeren aan de infrastructuur om het elektriciteitsnet van de UvA ‘stabiel’ en ‘veilig’ te houden. Medewerkers en studenten worden dan ook opgeroepen om thuis te werken. Alle apparatuur in de gebouwen moet vóór 30 april worden uitgeschakeld. Het noodstroomnetwerk zal in werking treden, apparatuur die daarop is aangesloten kan wel operationeel blijven. Medewerkers die toch op 30 april in het gebouw moeten zijn om apparatuur uit of aan te zetten, worden gevraagd zich vooraf te melden bij de afdeling Gebouw, Arbo en Milieu (GAM) via GAM-science@uva.nl. (SvdB)

Kabinet beslist donderdag over ‘miljard’ voor Eindhoven

26 maart 2024 - 12:01

Het demissionaire kabinet wil minstens een miljard euro investeren in de regio Eindhoven. Ook het onderwijs moet daarvan profiteren. De TU Eindhoven zou eenmalig honderden miljoenen krijgen om uit te breiden. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen. De bedragen liggen nog niet vast, want de onderhandelingen lopen nog. Maar volgens de NOS beslist het kabinet donderdag al over een forse impuls voor de regio. Naast de universiteit moeten ook het mbo en hbo daarvan profiteren. Er zou eenmalig 900 miljoen euro naar het onderwijs in de regio Eindhoven gaan. Daar bovenop zou het onderwijs in die regio de komende jaren op 100 miljoen extra kunnen rekenen. Verder overweegt het kabinet een half miljard euro aan de verbetering van de infrastructuur te besteden. Het nieuws volgt op dreigementen van chipmachinefabrikant ASML om elders in Europa uit te breiden als Nederland onaantrekkelijker wordt voor de buitenlandse werknemers en studenten. (HOP)

Ronald Plasterk verdiende miljoenen aan startup, Amsterdam UMC had nakijken

26 maart 2024 - 11:08

Vijf jaar geleden richtte columnist, wetenschapper en oud-informateur Ronald Plasterk de biotech-startup Frame Pharmaceuticals op die hij voor 32 miljoen verkocht. Het patent was niet mogelijk geweest zonder het werk van een wetenschapper van het Amsterdam UMC, schrijft het NRC in een reconstructie. Toch bleef het Amsterdam UMC met lege handen achter: de winst ging naar Plasterk en zijn zakenpartners. Jan Koster, de microbioloog en dataspecialist waar Plasterk voor de patentaanvraag mee samenwerkte, had in eerste instantie geen interesse om mee te doen met het patent of de startup. Achteraf gezien had hij het bureau Innovation Exchange Amsterdam (IXA) moeten inschakelen, die onderzoekers bijstaat in zaken omtrend intellectueel eigendom, vertelt Koster aan NRC. Volgens Plasterk was er geen aanleiding om met IXA in gesprek te gaan. Samen met Koster heeft hij het patent uitgewerkt, maar het idee, of de ‘inventive step’, was van hem. ‘Ik ben de uitvinder.’ (SvdB)

‘Docent van het Jaar’ wil studenten poëtisch laten schrijven

26 maart 2024 - 10:58

Universitair hoofddocent sociale geografie Peter Pelzer (Universiteit Utrecht) is uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2024. Hij krijgt een beurs van 25 duizend euro, waarmee hij een schrijfcursus voor studenten wil opzetten.

 

Pelzer ontving de prijs gistermiddag uit handen van demissionair minister Robbert Dijkgraaf. Het is de tiende keer dat de Docent van het Jaar is verkozen. Hij legt in zijn onderwijs nadruk op verbeelding en het denken op de lange termijn. De jury roemt zijn inzet om studenten hoop te bieden en te inspireren bij het nadenken over maatschappelijke kwesties.

 

Waarom hij een schrijfcursus wil starten? ‘Het is belangrijk dat studenten het Nederlands als taal waarderen,’ zei Pelzer bij de uitreiking. Ze zouden volgens hem niet alleen academisch moeten leren schrijven, maar ook poëtisch en essayistisch. ‘Als promovendus heb ik een schrijfcursus gedaan en die heeft mijn leven echt veranderd.’ 

 

De prijs is een initiatief van studentenorganisatie ISO en wordt inmiddels in samenwerking met het ComeniusNetwerk voor onderwijsvernieuwers uitgereikt. De jury bestond uit de winnaar van vorig jaar (Birgit Boogaard), een andere docent, twee studenten en een bestuurslid van het ISO. (HOP)

Ruim 23 miljoen euro subsidie voor onderzoeksproject naar ‘hersenatlas’

25 maart 2024 - 11:31

Het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) ontvangt 23,23 miljoen euro van het kabinet in het kader van het Zwaartekrachtprogramma. Dit programma richt zich op onderzoek dat tot de wereldtop behoort of potentie heeft dat te bereiken en maakt het doen van onderzoek over een periode van tien jaar mogelijk. De UvA gaat een onderzoek leiden naar de ontwikkeling van een ‘hersenatlas’ van psychiatrische symptomen zoals depressie, dementie en multiple sclerose. 

 

‘We denken dat deze psychiatrische symptomen verband houden met veranderingen die optreden op het niveau van individuele cellen of structuren binnen cellen, waardoor hersennetwerken in verschillende hersengebieden verstoord raken’, zegt Paul Lucassen, hoogleraar Plasticiteit van het brein aan de UvA.

 

De onderzoekers gaan aan de slag met menselijk hersenmateriaal en zetten daarnaast een biobank op met hersenvloeistof en plasma van levende patiënten met een hersenaandoening. De moleculaire hersenatlas wordt gemaakt met behulp van zogenoemde multi-omics, waarmee in groot detail zestien belangrijke hersengebieden van neuropsychiatrische aandoeningen bestudeerd gaan worden, aldus het persbericht van de UvA. (IS)

 

Geen geld meer voor Utrechtsch Studenten Corps na bangalijst

22 maart 2024 - 11:52

De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht geven dit jaar geen subsidie meer aan het Utrechts Studenten Corps (USC), nu enkele corpsleden een bangalijst hebben verspreid. Slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan. Vorige week werd bekend dat op sociale media een powerpoint rondgaat, waarin enkele leden van het USC het uiterlijk en de bedprestaties van zo’n dertig studentes beoordelen. Er staan namen, bikinifoto’s en telefoonnummers van studentes bij. Het OM onderzoekt of de makers van de lijst strafbaar zijn. Het USC heeft de verantwoordelijken geschorst en gaat naar eigen zeggen “zeer zware” straffen uitdelen. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht eisen openbare excuses en dreigen per 1 januari de banden met het USC te verbreken als de cultuur er niet verandert. In elk geval krijgt de vereniging dit jaar geen geld meer en is zij niet welkom bij officiële gelegenheden. Inmiddels zijn meerdere slachtoffers naar de politie gestapt. De ouders van de gedupeerden hebben een advocaat in de arm genomen. Die verwacht nog meer aangiftes. Volgens haar krijgen de studentes veel berichten en telefoontjes van wildvreemde mannen. (HOP)

 

 

Universiteit Maastricht wil juist méér buitenlandse studenten

22 maart 2024 - 10:39

Terwijl de politiek praat over een beperking van de instroom, willen de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de ‘groene’ hogeschool juist méér buitenlandse studenten naar Limburg halen. Er dreigen anders 4.500 banen te verdwijnen, schrijven de instellingen in hun brief aan de formerende partijen in Den Haag, die ook is ondertekend door de regionale mbo-instellingen, de Open Universiteit en het Maastricht UMC. 

 

In een reactie op de internationaliseringsplannen uit Den Haag hebben hogescholen en universiteiten de afgelopen maanden landelijke afspraken gemaakt. Hogescholen zegden onder meer toe dat ze minder internationaal gaan werven en universiteiten willen alle grote bachelors ook in het Nederlands aanbieden. Limburg heeft veel internationale studenten die vaak afkomstig zijn uit Duitsland en België. Als alle bacheloropleidingen Nederlandstalig moeten worden, komen er veel minder studenten naar Limburg, schrijven de instellingen. (HOP)