Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Sinds deze week is het Science Park niet alleen een plaats voor wetenschap en innovatie, maar ook een plek voor kunst. Drie projecten van verschillende Nederlandse kunstenaars werden woensdag onder grote belangstelling gepresenteerd. De kunstobjecten moeten zorgen voor een gevoel van verbondenheid en een kijkje bieden in de wetenschappelijke keuken. Maar bovenal moeten ze de honger naar kennis aanwakkeren en de verschillende instituten in het gebied verbinden door medewerkers, docenten en studenten met elkaar in gesprek te brengen.

Wethouder Carolien Gehrels benadrukt in haar speech tijdens de vernissage eveneens het belang van het contact tussen de verschillende instanties. 'In Amsterdam zijn sinds het begin van de economische crisis veel banen verdwenen in de financiële sector. Wetenschap gaat nu een steeds belangrijkere plaats innemen binnen onze economie, waarbij het essentieel is dat innovatie plaatsvindt en contacten worden gelegd. Met dit soort projecten hopen we dat te stimuleren.'

Drie verschillende kunstwerken
In 2008 werd de wedstrijd voor de kunstprojecten uitgeschreven. Uit zo'n 350 inzendingen werd door een jury een keuze voor drie kunstwerken gemaakt, alle met een natuurwetenschappelijke ondertoon.

De tunnel die het Sciencepark met de Watergraafsmeer verbindt wordt voortaan verlicht door het kunstwerk 'Raw Paradise' van Nicky Zwaan. Grote en kleine vierkante bakken met ledverlichting reageren op beweging en geven overdag daglicht af en 's avonds een schijnsel dat aan maanlicht doet denken.

Het meest sprekende voorbeeld van de beoogde verbondenheid zijn de polyester boomstronken, bedoeld om op te zitten, van Barbara Recourt en Fons Broess. De kunstenaars hopen daarmee de eilanden die de instituten vormen met elkaar te verbinden en medewerkers met elkaar in contact te brengen. De boomstronken zijn over het hele Sciencepark verspreid.

Ook liggen er verspreid over het terrein bedrukte stoeptegels, gemaakt door Nienke Korthof. Ze zijn lenticulair bedrukt, afhankelijk van de kijkhoek zijn verschillende foto's zichtbaar. Zo is de detector van de grote deeltjesversneller van CERN, waar de instituten op Science Park onderdelen voor hebben gebouwd, op een van de tegels te zien. Daarnaast zijn er foto's uit andere bèta-richtingen te bekijken.