Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek gestart naar prijsafspraken tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). De financiële waakhond legde donderdag een onaangekondigd bezoek af bij beide universiteiten.

Dat heeft een woordvoerster van de NMa vrijdag bevestigd. Uit notulen van gezamenlijke bestuursvergaderingen zou blijken dat de hoogte van collegegelden van tweede masters op elkaar werden afgestemd. De stukken zijn afkomstig uit de dagvaarding die de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) gisteren aan acht universiteiten stuurde. De SCAU vindt dat de instellingen te veel geld vragen voor een tweede master.

Tegenover de Volkskrant bevestigde een woordvoerster van de VU donderdag al dat de Amsterdamse universiteiten elkaar niet willen beconcurreren op de kosten van een master. ‘We willen elkaar op kwaliteit uitdagen,’ aldus de woordvoerster in de krant. Beide universiteiten laten weten dat ze alle door de NMa gevraagde informatie ter beschikking hebben gesteld.

Universiteiten krijgen geen overheidssubsidie meer voor tweede masters. Om toch kostendekkend te zijn, vragen zij soms duizenden euro’s per jaar meer dan het wettelijk collegegeld, dat dit studiejaar 1713 euro bedraagt voor de eerste studie. Een master rechten in Amsterdam twaalfduizend euro per jaar, terwijl dezelfde master in Groningen ruim negenduizend euro kost. De universiteiten moeten nu voor de rechter verantwoorden waar de hoge tarieven op zijn gebaseerd.