Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Intussen bij Business Administration: 2.852 aanmelders

Dirk Wolthekker,
29 mei 2018 - 13:00

De UvA-studie Business Administration kreeg dit jaar bijna drieduizend aanmeldingen, waarvan ongeveer tweederde uit het buitenland. Hoe ga je daar als studie mee om? De komende weken en maanden inventariseert Folia hoe de FEB zich voorbereidt op de verwachte toeloop bij de Engelstalige bacheloropleiding Business Administration. Deel 1: de (voor)aanmeldingen.

Als je maar genoeg Engelstalig onderwijs aanbiedt, dan komen de buitenlandse studenten vanzelf, lijkt het adagium voor veel UvA-opleidingen. Zeker als het vakgebied en de arbeidsmarkt ook nog eens sterk internationaal zijn georiënteerd en veel waarde wordt gehecht aan de international classroom, zoals bij de opleiding Business Administration. Voeg daarbij een gerichte marketingcampagne en het feit dat studies aan goede buitenlandse universiteiten vaak duur zijn en de collegebanken stromen vol.

 

Ongeveer zo is het de afgelopen jaren gegaan bij verschillende UvA-opleidingen en ook bij de FEB, die vorig jaar rond deze tijd 1.540 buitenlandse vooraanmeldingen – dat wil zeggen vooraanmeldingen op basis van een buitenlands toegangsdiploma – had voor de toen nieuwe Engelstalige bachelor Business Administration. Dit jaar ligt het cijfer nog hoger: 1.950.

‘Bij Studielink kun je je voor vier studies inschrijven en dat gebeurt misschien ook wel. Internationals schrijven zich bovendien ook vaak in bij buitenlandse universiteiten’

Admissions

Hoeveel er dit jaar daadwerkelijk komen is nog de vraag, want een vooraanmelding is nog niet hetzelfde als een daadwerkelijke inschrijving aan de opleiding. Dat eerste gaat via Studielink, het tweede via de afdeling Admissions van de FEB. Van de 1.540 aanmeldingen vorig jaar zijn er uiteindelijk iets meer dan 370 studenten begonnen aan de bachelor Business Administration. Er vallen dus een hoop potentiële eerstejaars af tussen het moment dat Studielink sluit op 1 mei en het moment dat de eerstejaars Business Administration rond 1 september de hal van het E-gebouw binnenstromen.

 

‘Veel potentiële eerstejaars schrijven zich via Studielink in bij verschillende universiteiten in Nederland en het buitenland,’ zegt Diana Hense, hoofd Admissions Office van de FEB, een afdeling waar het in deze drukke zomermaanden spitsuur is voor de zes mensen die er werken. ‘Bij Studielink kun je je voor vier studies inschrijven en dat gebeurt misschien ook wel. Internationals schrijven zich bovendien ook vaak in bij buitenlandse universiteiten, waar wij geen zicht op hebben.’

 

Niettemin krijgt iedereen die zich aanmeldt bij Studielink een UvA-net-ID op basis waarvan hij of zij kan beginnen aan de daadwerkelijke inschrijving voor de opleiding via het digitale aanmeldsysteem van de UvA. ‘Of niet,’ zegt Hense. ‘Van veel potentiële eerstejaars via Studielink vernemen we niets meer. Die gaan kennelijk iets anders doen of hebben hun ingangsdiploma niet gehaald. In de ideale situatie melden mensen zich in zo’n geval af in Studielink, dan komen ze namelijk ook niet meer in onze bestanden terecht. Maar in de praktijk werkt het niet zo.’

 

Duitsland

Volgens de afdeling Strategie & Informatie van de UvA, dat zich baseert op Studielink, hebben zich tot dusver rond de drieduizend buitenlandse eerstejaars aangemeld aan de hele FEB, waarvan bijna tweeduizend voor Business Administration. Gerekend naar nationaliteit gaan studenten uit Duitsland, China, Italië, India en Frankrijk aan kop (zie blokkengrafiek): drie EU-landen dus en twee van buiten Europa. Vooralsnog hebben ze allemaal een UvA-net-ID gekregen zodat ze zich kunnen inschrijven. Zodra ze dat hebben gedaan begint de diplomacheck: hebben ze het juiste diploma gehaald én het juiste vakkenpakket om toegelaten te worden? Een Frans baccalaureat-diploma of een havo-achtig diploma van een soort Chinese highschool is natuurlijk iets anders dan ons vwo-diploma.

 

Volgende week deel 2: de diplomacheck.