Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Meer studenten blijven thuis wonen door leenstelsel en kamertekort

Eva Hofman,
5 oktober 2017 - 17:20

Steeds meer Amsterdamse studenten zullen de komende jaren bij hun ouders blijven wonen. Dat voorspelt het Kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences. Deels komt dat door een tekort aan woningen, maar ook de invoering van het leenstelsel is hier debet aan. Studentenunie Asva waarschuwt dat het hoger onderwijs steeds minder toegankelijk wordt.

Steeds minder studenten hebben de mogelijkheid in Amsterdam te wonen. De stad kampt op dit moment met een tekort van 12.000 studentenwoningen. Landelijk gaat het om een tekort van 40.000 kamers, stelt Kences, dat vandaag haar Landelijke Monitor Studentenhuisvesting publiceerde. Dit kamertekort komt onder meer door de forse groei van het aantal internationale studenten. Deze studenten hebben namelijk meteen een woning nodig als ze in Nederland aankomen.

 

Volgens Kences zal het aantal thuiswonende studenten in Amsterdam 2025 met 7.500 studenten is gestegen. Die stijging ;is onder meer te wijten aan de invoering van het leenstelsel, meent Kences. Zelfs studenten wier ouderlijk huis ver verwijderd is van de stad waar ze studeren, blijven vaker thuiswonen. Het aantal uitwonende studenten neemt in het slechtste geval af met meer dan 5.500.

‘Amsterdam wordt weer alleen voor de rijken’

De Asva studentenunie uit in een persbericht haar zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in Amsterdam. ‘De stijgende huurprijzen dwingen studenten thuis te blijven wonen. Amsterdam wordt weer alleen voor de rijken,’ zegt voorzitter Tammie Schoots. Dat terwijl uit huis gaan, juist bijdraagt aan de ontwikkeling en zelfontplooiing van studenten, aldus het persbericht. Daarnaast zou op kamers gaan kennisontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid in steden stimuleren. De unie roept op tot meer betaalbare huisvesting ‘zodat Amsterdam voor alle studenten toegankelijk is.’

 

Ook de Landelijke Studentenbond (LSVb) roept op snel meer studentenhuisvesting te bouwen. ‘Het is onacceptabel dat er nog steeds onvoldoende kamers bijkomen. De tijd voor treuzelende wethouders is voorbij. Het is tijd voor actie,’ aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh. Tot 2025 zal de groep internationale studenten met 40 procent groeien tot 117.200 studenten, stelt de LSVb. Internationale studenten hebben andere woonbehoeften dan Nederlandse studenten, zegt de vakbond. Sewbaransingh: ‘Zo hebben deze studenten gemeubileerde kamers nodig, en zijn ze minder flexibel als het gaat om de periode dat zij huren. Universiteiten en hogescholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten samen met gemeentes en woningbouwcoöperaties zorgen voor fors meer woningen, of minder werven onder internationale studenten.’  

 

De gemiddelde huurprijs voor een kamer is het laatste jaar ongeveer gestegen met de inflatie. De afgelopen vijf jaar is de kamerprijs ongeveer met 2,8 procent bovenop de inflatie gestegen.